Information in English and other languages.
DU HAR RÄTT TILL VÅRD!
För broschyr om papperslösas rätt till vård klicka här.
VUXNA Papperslösa som fyllt 18 år har samma rätt till vård som vuxna asylsökande, vilket innebär “vård som inte kan anstå” (hälso- och sjukvård samt tandvård), en hälsoundersökning, mödrahälsovård (t ex graviditetskontroller), preventivmedelsrådgivning, vård vid abort, rehabilitering, hjälpmedel vid funktionshinder, receptförskrivna läkemedel, sjukresor/transport och tolk i samband med vårdtillfället, m.m. Vårdpersonalen bedömer vad som är “vård som inte kan anstå” och har utöver detta också möjlighet att erbjuda dig vård upp till samma nivå som för personer som är bosatta i Sverige.
BARN Alla barn som befinner sig i Sverige har rätt till samma vård som bosatta barn. Det vill säga subventionerad fullständig hälso- och sjukvård inklusive regelbunden tandvård.
AVGIFTER Den största delen av kostnaden för vård betalas av staten. Den del du får betala själv kallas för patientavgift. Patientavgifter kan variera mellan olika landsting. Läs mer om patientavgifter i Västra Götalandsregionen nedan. Förebyggande barn- och mödravård, vård vid graviditet och förlossning är avgiftsfri. En (1) hälsoundersökning är avgiftsfri. Om du har en smittsam sjukdom och behöver smittskyddsvård är den också avgiftsfri.
VEM ÄR PAPPERSLÖS? Papperslös är den som befinner sig i Sverige utan tillstånd att vistas här. I Lag 2013:407 benämns gruppen som “utlänningar som vistas i Sverige utan stöd av myndighetsbeslut eller författning”.
FRÅGOR? Om du är papperslös och har frågor, vill lära dig mer eller stöter på svårigheter i kontakten med vården är du välkommen att kontakta Röda Korsets vårdförmedling i Stockholm.
Du är också välkommen att kontakta oss på vardformedling@rosengrenska.org.
BRA ATT TÄNKA PÅ
PATIENTAVGIFTER I Västra Götalandsregionen ska du betala 50 kr för ett besök hos läkare på en vårdcentral och för läkarvård som ges efter remiss. För ett besök, med remiss, till annan vård än läkarvård betalar du 25 kronor, det kan till exempel vara ett besök hos en kurator. Behandling hos en tandläkare inom folktandvården kostar 50 kronor. För medicin på recept betalar du också 50 kronor och behöver du sjukresor är kostnaden högst 40 kronor. Om resan går till ett annat landsting betalar du vad den kostar. Förebyggande barn- och mödravård, vård vid graviditet och förlossning är avgiftsfri. En (1) hälsoundersökning är avgiftsfri. Om du har en smittsam sjukdom och behöver smittskyddsvård är den också avgiftsfri.
ID Det är bra om du har en id-handling med dig då du har kontakt med sjukvården (legitimation, gammalt LMA-kort, pass eller kopia av id-handling). Har du ingen id-handling har du rätt till sjukvård ändå.
KONTAKTUPPGIFTER Sjukvården kan ibland behöva komma i kontakt med dig och frågar därför oftast efter en adress och telefonnummer. Har du en c/o adress är det viktigt att du uppger det namn som står på dörren. Har du ingen adress så kan du endast lämna ett telefonnummer. Om du inte kan svenska är det bra att även lämna telefonnummer till en svensktalande kontaktperson
RESERVNUMMER När du har kontakt med sjukvården får du ett reservnummer. Detta nummer är endast till för att fungera som identifiering för dig inom sjukvården och är viktigt för din medicinska säkerhet som patient. Ta därför alltid med dig ditt reservnummer när du besöker sjukvården. Sträva efter att använda samma reservnummer vid varje vårdtillfälle.
VIKTIGA TELEFONNUMMER
- Ambulans: 112
- Sjukvårdsrådgivningen: 1177
FLER SOM HJÄLPER PAPPERSLÖSA
Klicka här